Gulasz warzywny z małżami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1707
Gulasz warzywny z małżami
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g małży mrożonych
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 150 g bobu
  • 2 marchewki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 l laurowy
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Małże oraz zielony mrożony groszek odmrozić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, oprószyć ją curry, mieloną czerwoną papryką i smażyć przez 40 sekund. Następnie smażone składniki zalać bulionem warzywnym, dodać do tego rozmrożony wcześniej zielony groszek, bób i małże. Potem dodać do tego liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego. Całość gotować do miękkości składników. Małże, które się nie otworzą należy usunąć. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i posypać pokrojona natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów