Gulasz warzywny z małżami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1707
Składniki:
- 300 g małży mrożonych
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 150 g bobu
- 2 marchewki
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 l laurowy
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Małże oraz zielony mrożony groszek odmrozić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, oprószyć ją curry, mieloną czerwoną papryką i smażyć przez 40 sekund. Następnie smażone składniki zalać bulionem warzywnym, dodać do tego rozmrożony wcześniej zielony groszek, bób i małże. Potem dodać do tego liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego. Całość gotować do miękkości składników. Małże, które się nie otworzą należy usunąć. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i posypać pokrojona natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)