Trenette z małżami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2198
Składniki:
- 30 g makaronu trenette
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 suszona papryczka chili
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 0,5 kg mrożonych małży
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Małże rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Suszoną papryczkę chili sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszoną kolendrę oraz posiekana papryczkę chili. Smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, potem dodać do tego rozmrożone małże. Całość zalać winem wytrawnym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do czasu, aż małże się otworzą. Małże, które się nie otworzyły, należy odrzucić. Do otwartych, duszonych małży dodać ugotowany wcześniej makaron. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty.
Komentarze (0)