Lagman - azjatycka zupa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 194
Lagman - azjatycka zupa
fot. rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g łopatki wołowej bez kości
  • 300 g makaronu papardelle
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 czerwona papryczka chili
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć do miski. Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej papryczkę chili, wymieszać i lekko ją zrumienić. Wtedy wlać do tego 4 szklanki wody, dodać wszystkie przyprawy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i dodać również pokrojone na kawałki mięso. Gotować je na średnim ogniu przez 20 minut, po czym dodać do niego pokrojone ziemniaki i marchew. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą, wymieszać i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu zupę ściągnąć z ognia, przelać do makaronu w misce i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów