Lagman - azjatycka zupa
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2579
Składniki:
- 600 g łopatki wołowej bez kości
- 300 g makaronu papardelle
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 czerwona papryczka chili
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć do miski. Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej papryczkę chili, wymieszać i lekko ją zrumienić. Wtedy wlać do tego 4 szklanki wody, dodać wszystkie przyprawy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i dodać również pokrojone na kawałki mięso. Gotować je na średnim ogniu przez 20 minut, po czym dodać do niego pokrojone ziemniaki i marchew. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą, wymieszać i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu zupę ściągnąć z ognia, przelać do makaronu w misce i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
Bardzo smaczna, polecam