Jajka nadziewane szpinakiem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 997
Jajka nadziewane szpinakiem i boczkiem
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku w plastrach
  • 8 jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie umyć, odsączyć z wody i przełożyć do miksera. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić go na średnim ogniu. Następnie jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i wydrążyć z nich żółtka. Żółtka dodać do szpinaku w mikserze. Do żółtek ze szpinakiem wsypać szczyptę soli, tartej gałki muszkatołowej i dodać obrany ze skóry czosnek. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę., po czym nałożyć ją łyżeczką do wydrążonych jaj. Na całość wyłożyć smażony boczek i przełożyć na talerz.talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów