Jajka nadziewane szpinakiem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 997
Składniki:
- 300 g wędzonego boczku w plastrach
- 8 jaj
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie umyć, odsączyć z wody i przełożyć do miksera. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić go na średnim ogniu. Następnie jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i wydrążyć z nich żółtka. Żółtka dodać do szpinaku w mikserze. Do żółtek ze szpinakiem wsypać szczyptę soli, tartej gałki muszkatołowej i dodać obrany ze skóry czosnek. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę., po czym nałożyć ją łyżeczką do wydrążonych jaj. Na całość wyłożyć smażony boczek i przełożyć na talerz.talerz.
Komentarze (0)