Okra smażona
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4453
Składniki:
- 40 g okry (ketmia jadalna)
- 15 dag rodzynek
- 5 dag tłuczonych pistacji
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 zielony ogórek
- 1 pomidor
- 1 główka sałaty
- oliwa do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu ze szczyptą soli. Mąkę przesypać na drugi talerz i wymieszać z tłuczonymi pistacjami. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do sałaty. Pomidora pokroić w ćwiartkę i dodać do składników. Okrę przeciąć w środkowej jej części, usunąć nasiona i nadziać sparzonymi wrzątkiem rodzynkami. Całość namoczyć w jajku, potem w mące z pistacjami i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanej, głębokiej oliwie. Usmażona osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty. Wszystko polać śmietaną.
Komentarze (0)