Burger sojowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4272
Burger sojowy
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g tartego drobno sera żółtego
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 gotowe kotlety sojowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cykoria
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Chleb tostowy przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić z jednej strony na średnim ogniu. Cebulę obrać ze skóry. Jedną pokroić w cienkie plastry, a drugą pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w plastry. Ogórki pokroić w podłużne plastry. Cykorię podzielić na liście. Kotlety sojowe zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Następnie zmielić je maszynką do mięsa i połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać do tego mąkę, przecier pomidorowy, tarty drobno ser żółty, zioła prowansalskie i wlać oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wymieszać na jednolitą masę. Z wymieszanej masy uformować ręcznie kotlety, po czym smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i razem z wszystkimi pokrojonymi warzywami oraz cykorią wyłożyć na zrumieniony chleb tostowy. Wszystko polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów