Burger sojowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4272
Składniki:
- 10 g tartego drobno sera żółtego
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 gotowe kotlety sojowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 kiszone ogórki
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cykoria
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Chleb tostowy przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić z jednej strony na średnim ogniu. Cebulę obrać ze skóry. Jedną pokroić w cienkie plastry, a drugą pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w plastry. Ogórki pokroić w podłużne plastry. Cykorię podzielić na liście. Kotlety sojowe zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Następnie zmielić je maszynką do mięsa i połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać do tego mąkę, przecier pomidorowy, tarty drobno ser żółty, zioła prowansalskie i wlać oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wymieszać na jednolitą masę. Z wymieszanej masy uformować ręcznie kotlety, po czym smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i razem z wszystkimi pokrojonymi warzywami oraz cykorią wyłożyć na zrumieniony chleb tostowy. Wszystko polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)