Kaczka po japońsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 9696
Składniki:
- 1 kaczka
- 10 dag grzybów shiitake lub boczniaków
- 5 dag orzechów włoskich
- 1 por
- 20 ml oleju
- Marynata:
- 8 łyżek sosu sojowego
- 1 szklanka białego sherry
- 2 łyżki cukru
- 3 ząbki czosnku
- 5 dag świeżego imbiru
Opis przygotowania:
Kaczkę umyj, osusz, usuń kości, pozostawiając pierś i udka. Grzyby potnij na cząstki. Składniki przeznaczone na marynatę przelej do miski i dokładnie wymieszaj. Mięso umieść w marynacie na co najmniej godzinę. Na głębokiej patelni mocno rozgrzej olej i włóż mięso. Smaż na silnym ogniu, skraplając mięso marynatą i podlewaj od czasu do czasu wodą. Duś, aż mięso zmięknie. Gotową kaczkę zdejmij z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzuć grzyby oraz orzechy. Podduś przez kilka minut. Mięso pokrój w grube plastry, przełóż na ogrzane talerze (w Japonii używa się w tym celu tradycyjnych pojemników - obento). Obłóż grzybami i orzechami. Udekoruj porami pociętymi w paski. Podawaj z ryżem posypanym czarnym sezamem.
Komentarze (0)