Kaczka po japońsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 9696

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 10 dag grzybów shiitake lub boczniaków
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1 por
  • 20 ml oleju
  • Marynata:
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 1 szklanka białego sherry
  • 2 łyżki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag świeżego imbiru

Opis przygotowania:

Kaczkę umyj, osusz, usuń kości, pozostawiając pierś i udka. Grzyby potnij na cząstki. Składniki przeznaczone na marynatę przelej do miski i dokładnie wymieszaj. Mięso umieść w marynacie na co najmniej godzinę. Na głębokiej patelni mocno rozgrzej olej i włóż mięso. Smaż na silnym ogniu, skraplając mięso marynatą i podlewaj od czasu do czasu wodą. Duś, aż mięso zmięknie. Gotową kaczkę zdejmij z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzuć grzyby oraz orzechy. Podduś przez kilka minut. Mięso pokrój w grube plastry, przełóż na ogrzane talerze (w Japonii używa się w tym celu tradycyjnych pojemników - obento). Obłóż grzybami i orzechami. Udekoruj porami pociętymi w paski. Podawaj z ryżem posypanym czarnym sezamem.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów