Okoń morski z soczewicą i brukselką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2633
Składniki:
- 40 g soczewicy
- 40 g brukselki
- 4 marchewki
- 4 cebule szalotki
- 2 duże filety okonia morskiego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa do ryb
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Soczewicę namoczyć na 3 godziny, po czym ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Marchew umyć, osączyć z wody i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej marchew oraz cebulę i zeszklić. Następnie dodać do tego soczewicę i brukselkę i smażyć razem przez 3 minuty, następnie przełożyć na talerz. Okonia morskiego umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, przyprawa do ryb i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości ryby. Gotową przełożyć na soczewicę.
Komentarze (0)