Okoń morski z babką ziemniaczaną i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2201
Składniki:
- 10 dag tartego sera żółtego
- 6 łyżek oleju
- 2 filety okonia morskiego
- 2 pomidory
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 kijki szaszłykowe
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do nich 2 łyżki oleju. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę, zeszklić i dodać do ziemniaków. Dodać do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem, wymieszać i przełożyć do okrągłych foremek. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiekać na złoty kolor. Upieczone wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić na kawałki, paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidory naciąć w górnej części i wydrążyć połowę nasion. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić na nią pokrojone warzywa, podsmażyć, doprawić pieprzem oraz solą i wyłożyć obok pieczonej babki ziemniaczanej. Filety z okonia umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości z jednej strony na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone zwinąć w rulony, spiąć patyczkami szaszłykowymi i dodać do smażonych warzyw. Wydrążone pomidory oprószyć solą i pieprzem, dodać do nich tarty ser żółty, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać, do czasu, aż ser się roztopi. Następnie wyciągnąć i wyłożyć na rybę.
Komentarze (0)