Morski przysmak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2203
Morski przysmak
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 80 dag krewetek
  • 60 dag małż w muszlach
  • 40 dag kalmarów
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • Na marynatę krewetek:
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 strąk ostrej papryki
  • Na marynatę małż:
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Krewetki świeże zalać wodą z octem, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i pokrojonym drobno strąkiem papryki. Marynatę odstawić na 30 minut. Małże, zalać winem, sokiem z cytryny, dodać pokrojony drobno czosnek, szczyptę soli, pieprzu i również odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie zagotować wodę i na wrzątek wrzucić krewetki. Gotować je przez 10 minut. Pod koniec gotowania wlać całą marynatę z krewetek i gotować jeszcze przez 5 minut. Małże z całą marynatą przelać na patelnię i dusić pod przykryciem 5 minut. W czasie duszenia potrząsnąć patelnią kilka razy. Małże po duszeniu powinny się otworzyć. Te, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Ryż dobrze opłukać zimną wodą i ugotować na sypko w 2 szklankach osolonej wody. Ugotowany odcedzić, wymieszać z przecierem pomidorowym i przełożyć na talerz. Zagotować 0,5 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pokrojone kalmary. Gotować przez 5 minut. Wszystkie owoce morza odcedzić i dodać do ryżu. Całość udekorować papryką pokrojoną na drobne części i zieloną natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów