Morski przysmak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2203
Składniki:
- 80 dag krewetek
- 60 dag małż w muszlach
- 40 dag kalmarów
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- Na marynatę krewetek:
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 strąk ostrej papryki
- Na marynatę małż:
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Krewetki świeże zalać wodą z octem, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i pokrojonym drobno strąkiem papryki. Marynatę odstawić na 30 minut. Małże, zalać winem, sokiem z cytryny, dodać pokrojony drobno czosnek, szczyptę soli, pieprzu i również odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie zagotować wodę i na wrzątek wrzucić krewetki. Gotować je przez 10 minut. Pod koniec gotowania wlać całą marynatę z krewetek i gotować jeszcze przez 5 minut. Małże z całą marynatą przelać na patelnię i dusić pod przykryciem 5 minut. W czasie duszenia potrząsnąć patelnią kilka razy. Małże po duszeniu powinny się otworzyć. Te, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Ryż dobrze opłukać zimną wodą i ugotować na sypko w 2 szklankach osolonej wody. Ugotowany odcedzić, wymieszać z przecierem pomidorowym i przełożyć na talerz. Zagotować 0,5 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pokrojone kalmary. Gotować przez 5 minut. Wszystkie owoce morza odcedzić i dodać do ryżu. Całość udekorować papryką pokrojoną na drobne części i zieloną natką pietruszki.
Komentarze (0)