Okoń morski grillowany z krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 610
Składniki:
- 500 g filetów z okonia morskiego
- 250 g mrożonych krewetek
- 6 łodyg trawy cytrynowej
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 suszone liście limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łodyga selera naciowego
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz trawę cytrynową umyć i odsączyć z wody. Łodygę selera pokroić na kawałki i przełożyć do miksera. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i dodać do selera w mikserze. Wsypać do tego wiórki kokosowe i dodać do tego obrany ze skóry czosnek. Następnie dodać do tego filety z okonia morskiego oraz rozmrożone i oczyszczone z części niejadalnych krewetki. Całość zalać olejem, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, kurkumą oraz mielonymi nasionami kolendry i zmiksować na jednolita masę. Następnie oblepić tym obraną ze skóry trawę cytrynową. Wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do miękkości ryby. Po upieczeniu ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)