Okoń morski grillowany z krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 610
Okoń morski grillowany z krewetkami
fot. boo_licious (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g filetów z okonia morskiego
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 6 łodyg trawy cytrynowej
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 suszone liście limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz trawę cytrynową umyć i odsączyć z wody. Łodygę selera pokroić na kawałki i przełożyć do miksera. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i dodać do selera w mikserze. Wsypać do tego wiórki kokosowe i dodać do tego obrany ze skóry czosnek. Następnie dodać do tego filety z okonia morskiego oraz rozmrożone i oczyszczone z części niejadalnych krewetki. Całość zalać olejem, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, kurkumą oraz mielonymi nasionami kolendry i zmiksować na jednolita masę. Następnie oblepić tym obraną ze skóry trawę cytrynową. Wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do miękkości ryby. Po upieczeniu ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów