Batony cytrynowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1402
Składniki:
- 300 g masła
- 5 łyżek jasnobrązowego cukru
- 4 jajka
- skórki z 2 cytryn
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1,5 szklanki mąki uniwersalnej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Opis przygotowania:
Skórki z cytryn sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Do miksera wsypać jasno-brązowy cukier, mąkę oraz masło, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć ją na skórkę cytrynową na blasze do pieczenia i wyrównać łopatką. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
W czasie pieczenia przygotować masę cytrynową: do miksera wbić jajka i zmiksować. Następnie wsypać do nich 0,5 szklanki cukru pudru, wlać ekstrakt waniliowy, sok z cytryn i razem zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć to na upieczone wcześniej ciasto i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec jeszcze przez 25-30 minut.
Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie posypać pozostałym cukrem pudrem.
W czasie pieczenia przygotować masę cytrynową: do miksera wbić jajka i zmiksować. Następnie wsypać do nich 0,5 szklanki cukru pudru, wlać ekstrakt waniliowy, sok z cytryn i razem zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć to na upieczone wcześniej ciasto i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec jeszcze przez 25-30 minut.
Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie posypać pozostałym cukrem pudrem.
Komentarze (0)