Batony cytrynowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 66
Batony cytrynowe
fot. voltan1 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g masła
  • 5 łyżek jasnobrązowego cukru
  • 4 jajka
  • skórki z 2 cytryn
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1,5 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Opis przygotowania:

Skórki z cytryn sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Do miksera wsypać jasno-brązowy cukier, mąkę oraz masło, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć ją na skórkę cytrynową na blasze do pieczenia i wyrównać łopatką. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.

W czasie pieczenia przygotować masę cytrynową: do miksera wbić jajka i zmiksować. Następnie wsypać do nich 0,5 szklanki cukru pudru, wlać ekstrakt waniliowy, sok z cytryn i razem zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć to na upieczone wcześniej ciasto i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec jeszcze przez 25-30 minut.

Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie posypać pozostałym cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów