Okoń z ryżem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2213
Składniki:
- 2 okonie
- 20 g zielonych szparagów
- 10 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 1 szklanka ryżu
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w talarki. Szparagi pokroić na kawałki. Fasolkę szparagową, pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Pokrojone warzywa zalać 1 l lekko osolonej wody, gotować do miękkości i dodać do ryżu. Okonie oczyścić z łusek, wnętrzności, usunąć łby, umyć pod bieżącą wodą i natrzeć z zewnątrz i wewnątrz pieprzem, solą oraz przyprawą do ryb. Następnie rybę ponacinać co 1,5 cm poprzecznie i panierować w roztrzepanym jajku, potem w bułce bułce tartej. Panierowaną rybę smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obu stron, po czym dodać do potrawy. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Komentarze (0)