Okoń z ryżem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2213
Okoń z ryżem i warzywami
fot. adie reed / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 okonie
  • 20 g zielonych szparagów
  • 10 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ryżu
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w talarki. Szparagi pokroić na kawałki. Fasolkę szparagową, pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Pokrojone warzywa zalać 1 l lekko osolonej wody, gotować do miękkości i dodać do ryżu. Okonie oczyścić z łusek, wnętrzności, usunąć łby, umyć pod bieżącą wodą i natrzeć z zewnątrz i wewnątrz pieprzem, solą oraz przyprawą do ryb. Następnie rybę ponacinać co 1,5 cm poprzecznie i panierować w roztrzepanym jajku, potem w bułce bułce tartej. Panierowaną rybę smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obu stron, po czym dodać do potrawy. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów