Ogórki z rzepą w winie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1332
Ogórki z rzepą w winie
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml wina ryżowego
  • 2 zielone ogórki
  • 1 biała rzepa
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 0,5 marchewki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do miski na średniej tarce jarzynowej. Rzepę obrać ze skóry i zetrzeć do miski z marchewka na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórki pokroić w ćwiartki. Wino ryżowe zmieszać z przyprawą mirin, cukrem pudrem, szczyptą soli i dodać do warzyw w misce. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odcedzić z nadmiaru zalewy i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów