Polędwica w winie z ziemniakami, kaszanką i rzepą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1779
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 2 plastry kaszanki gryczanej
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 mielone goździki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 biała rzepa
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Rzepę obrać ze skóry, zalać ją trzema szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego obrane ze skóry plastry kaszanki. Kaszankę smażyć z obu stron do czasu, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia i przełożyć na talerz. Na usmażoną kaszankę nałożyć plastry ugotowanej wcześniej rzepy i tłuczone ziemniaki. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone goździki i cynamon. Smażyć na średnim ogniu przez 30 sekund, po czym dodać do tego polędwicę wołową. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do niego gałązki świeżego tymianku i przyrumienić z obu stron. Do zrumienionego mięsa wlać wino wytrawne i dusić do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i wraz z sosem z duszenia przełożyć je do składników na talerzu.
Komentarze (0)