Polędwica w winie z ziemniakami, kaszanką i rzepą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1567
Polędwica w winie z ziemniakami, kaszanką i rzepą
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 plastry kaszanki gryczanej
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 mielone goździki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 biała rzepa
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Rzepę obrać ze skóry, zalać ją trzema szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego obrane ze skóry plastry kaszanki. Kaszankę smażyć z obu stron do czasu, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia i przełożyć na talerz. Na usmażoną kaszankę nałożyć plastry ugotowanej wcześniej rzepy i tłuczone ziemniaki. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone goździki i cynamon. Smażyć na średnim ogniu przez 30 sekund, po czym dodać do tego polędwicę wołową. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do niego gałązki świeżego tymianku i przyrumienić z obu stron. Do zrumienionego mięsa wlać wino wytrawne i dusić do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i wraz z sosem z duszenia przełożyć je do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów