Ogórki smażone z sosem jogurtowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2095
Ogórki smażone z sosem jogurtowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos:
  • 2 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Ogórki umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Następnie jajka wbić na talerz, po czym wsypać do nich mielone nasiona kolendry, szczyptę soli i razem roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Pokrojone wcześniej ogórki panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie w mące. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: jogurt przełożyć do miseczki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do jogurtu w misce. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, wymieszać i podawać razem ze smażonymi ogórkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów