Ogórki smażone z sosem jogurtowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2363
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Sos:
- 2 ml jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Ogórki umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Następnie jajka wbić na talerz, po czym wsypać do nich mielone nasiona kolendry, szczyptę soli i razem roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Pokrojone wcześniej ogórki panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie w mące. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: jogurt przełożyć do miseczki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do jogurtu w misce. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, wymieszać i podawać razem ze smażonymi ogórkami.
Przygotować sos: jogurt przełożyć do miseczki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do jogurtu w misce. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, wymieszać i podawać razem ze smażonymi ogórkami.
Komentarze (0)