Ogórki konserwowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 24574
Składniki:
- 5 kg małych ogórków (nie mogą mieć gorzkiego smaku)
- 1 laska chrzanu
- pęczek kopru do ogórków z nasionami
- 3 główki czosnku (po 3 ząbki na słoik)
- liść laurowy 1szt. na słoik
- ziarna ziela angielskiego 3 szt. na słoik
- ziarna gorczycy 6 szt. na słoik
- Zalewa:
- 5 l wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 5 płaskich łyżek soli
- 10 łyżek cukru
Opis przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć. Przygotować słoje o pojemności 1 litra. Ogórki ułożyć ciasno w słojach. Obrać czosnek ze skóry, podzielić na ząbki, chrzan umyć i podzielić na małe kawałki. Koper połamać na kawałki do 5 cm razem z nasionami. Do słojów z ogórkami wrzucić, koper, 3 ząbki czosnku, 3 ziarna angielskie, 6 ziaren gorczycy, mały chrzan i 1 liść laurowy. Przygotować zalewę. Wodę zalać octem, cukrem, solą i zagotować. Przegotowaną wodą zalać słoje z ogórkami, słoje dobrze zakręcić przykrywkami, wstawić następnie do dużego garnka. Do tego garnka wlać tyle zimnej wody, aby była do polowy słoików. Całość zagotować, a od chwili zagotowania pasteryzować przez 5 minut. Pasteryzowane ogórki wyciągnąć z garnka i odstawić w chłodniejsze miejsce lub do spiżarni. Gotowe ogórki bez otwierania mogą być przetrzymywane kilka miesięcy.
Komentarze (4)
proporcja wody i octu to chyba jakaś pomyłka???!!!
Po pierwsze- woda 5l i ocet 1 litr,w przepisie jest błąd!!!! Po drugie-do każdego słoika włożyć małą laskę chrzanu,koper,gorczyce i 1ząbek czosnku.Po trzecie-zalewa-do gotującej wody dajemy 30 ziaren ziela angielskiego i 10 liści laurowych i wlewamy ocet,zagotować-odstawić do ostygnięcia i dopiero zalać ogórki w słojach.Pasteryzować.
Zapomniałem. Do zalewy cukier i sól jak w przepisie.
Do takiej ilości wody i octu należy dać 20 łyżek cukru i 8 łyżek soli.Przy ilości podanych w przepisie składników-5 płaskich łyżek soli
10 łyżek cukru,wody dajemy 2,5l i 0,5 litra octu.!!!! (ten przepis jest nieporozumieniem)