Ogórki kwaszone małosolne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3846
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1 l wody
- 50 g soli do kwaszenia ogórków
- 3 łodygi kopru do ogórków (suchego)
- 1 czosnek
- kilka ziaren gorczycy
- 3 kawałeczki laski chrzanu
Opis przygotowania:
Ogórki wymoczyć w dużej misce przez 30 minut. Przygotować słoiki. Do przygotowanych słoi wcisnąć tyle ogórków, aby trzymały się ciasno. Czosnek obrać ze skórki, podzielić na ząbki i dodać po jednym do każdego słoja wraz z kilkoma łodygami kopru, 3 ziarnami gorczycy i 1 kawałkiem laski chrzanu. Wodę z solą zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki w słojach. Zalane słoiki odstawić w chłodniejsze miejsce, nie zakręcać przykrywek, jedynie położyć je na słoju. Po odstaniu 1-2 dni mamy ogórki małosolne, a jeśli przetrzymamy jeszcze kilka dni mamy ogórki kwaszone. Kwaszone ogórki zakręcamy przykrywkami i możemy je pasteryzować na dłuższe chwile.
Komentarze (2)
Moja mama tak robi, ale jak może, to dodaje jeszcze liści z czarnych porzeczek- niezwykły aromat! Słyszałam też o liściach z winogron, ale nie próbowałam.
liście winogrona są ok, polecam sprawdzałem