Ogórki kwaszone małosolne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3188
Ogórki kwaszone małosolne
fot. Daniel Panev / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 50 g soli do kwaszenia ogórków
  • 3 łodygi kopru do ogórków (suchego)
  • 1 czosnek
  • kilka ziaren gorczycy
  • 3 kawałeczki laski chrzanu

Opis przygotowania:

Ogórki wymoczyć w dużej misce przez 30 minut. Przygotować słoiki. Do przygotowanych słoi wcisnąć tyle ogórków, aby trzymały się ciasno. Czosnek obrać ze skórki, podzielić na ząbki i dodać po jednym do każdego słoja wraz z kilkoma łodygami kopru, 3 ziarnami gorczycy i 1 kawałkiem laski chrzanu. Wodę z solą zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki w słojach. Zalane słoiki odstawić w chłodniejsze miejsce, nie zakręcać przykrywek, jedynie położyć je na słoju. Po odstaniu 1-2 dni mamy ogórki małosolne, a jeśli przetrzymamy jeszcze kilka dni mamy ogórki kwaszone. Kwaszone ogórki zakręcamy przykrywkami i możemy je pasteryzować na dłuższe chwile.

2 komentarze

Moja mama tak robi, ale jak może, to dodaje jeszcze liści z czarnych porzeczek- niezwykły aromat! Słyszałam też o liściach z winogron, ale nie próbowałam.

liście winogrona są ok, polecam sprawdzałem

Podobne przepisy