Étouffée
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3122
Étouffée to danie kuchni cajun i kreolskiej, składające się głównie z duszonych skorupiaków (np. krewetek) podawanych z ryżem.
Składniki:
- 250 g ryżu
- 2 łyżki sosu Tabasco
- natka zielonej pietruszki
- Sos:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 400 g mrożonych krewetek
- 2 łodygi selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 zielona papryka chili
- 1 łyżeczka przyprawy cajun
- 0,5 szklanki oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Papryką pozbawić nasion i pokroić drobno. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżąca wodą. przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować go i wyłożyć na talerz.
Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Przełożyć je do rondla, zalać bulionem warzywnym i gotować przez 10 minut, po czym ściągnąć z ognia. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną drobno paprykę i łodygę selera. Do warzyw na patelni wsypać przyprawę cajun, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć do ich miękkości. Kiedy warzywa zmiękną, mąkę przesypać do kubka, wlać do niej 3 łyżki z gotowanego wywaru z krewetek, dobrze wymieszać i przelać do smażonych warzyw na patelni. Warzywa z mąką smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przelać do bulionu z krewetkami. Następnie bulion z zawartością dobrze wymieszać i przelać go na talerz z ryżem.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i polać sosem tabasco.
Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Przełożyć je do rondla, zalać bulionem warzywnym i gotować przez 10 minut, po czym ściągnąć z ognia. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną drobno paprykę i łodygę selera. Do warzyw na patelni wsypać przyprawę cajun, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć do ich miękkości. Kiedy warzywa zmiękną, mąkę przesypać do kubka, wlać do niej 3 łyżki z gotowanego wywaru z krewetek, dobrze wymieszać i przelać do smażonych warzyw na patelni. Warzywa z mąką smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przelać do bulionu z krewetkami. Następnie bulion z zawartością dobrze wymieszać i przelać go na talerz z ryżem.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i polać sosem tabasco.
Komentarze (0)