Étouffée

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2759
Étouffée
fot. jeffreyw (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0
Étouffée to danie kuchni cajun i kreolskiej, składające się głównie z duszonych skorupiaków (np. krewetek) podawanych z ryżem.

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 2 łyżki sosu Tabasco
  • natka zielonej pietruszki
  • Sos:
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 g mrożonych krewetek
  • 2 łodygi selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżeczka przyprawy cajun
  • 0,5 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Papryką pozbawić nasion i pokroić drobno. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżąca wodą. przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować go i wyłożyć na talerz.

Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Przełożyć je do rondla, zalać bulionem warzywnym i gotować przez 10 minut, po czym ściągnąć z ognia. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną drobno paprykę i łodygę selera. Do warzyw na patelni wsypać przyprawę cajun, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć do ich miękkości. Kiedy warzywa zmiękną, mąkę przesypać do kubka, wlać do niej 3 łyżki z gotowanego wywaru z krewetek, dobrze wymieszać i przelać do smażonych warzyw na patelni. Warzywa z mąką smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przelać do bulionu z krewetkami. Następnie bulion z zawartością dobrze wymieszać i przelać go na talerz z ryżem.

Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i polać sosem tabasco.

Komentarze (0)