Ogórek duszony szynką i fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1441
Ogórek duszony szynką i fasolą
fot. goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 20 g wędzonej szynki w plastrach
  • 4 łodygi chińskiego brokuła
  • 2 ogórki szklarniowe
  • Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ogórki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i wydrążyć środki łyżką. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i przełożyć do miski. Szynkę pokroić na drobne kawałki i dodać do zmiksowanej fasoli. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone ogórki.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Potem wlać do tego wodę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sok z cytryny i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać nadziane wcześniej ogórki i łodygi brokuła chińskiego. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów