Ogórek duszony szynką i fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1441
Składniki:
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 20 g wędzonej szynki w plastrach
- 4 łodygi chińskiego brokuła
- 2 ogórki szklarniowe
- Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ogórki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i wydrążyć środki łyżką. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i przełożyć do miski. Szynkę pokroić na drobne kawałki i dodać do zmiksowanej fasoli. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone ogórki.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Potem wlać do tego wodę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sok z cytryny i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać nadziane wcześniej ogórki i łodygi brokuła chińskiego. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Potem wlać do tego wodę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sok z cytryny i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać nadziane wcześniej ogórki i łodygi brokuła chińskiego. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)