Jarmuż duszony z boczkiem fasola i chałką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1898
Jarmuż duszony z boczkiem fasola i chałką
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g białej fasoli Jaś
  • 25 g wędzonego boczku w plastrach
  • 3 łyżki masła
  • 2 kromki słodkiej chałki bez skórek
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • sól
  • pieprz
  • pęczek jarmużu

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Jarmuż pokroić na kawałki. Fasolę przesypać do ronda, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, moczyć przez 40 minut, ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, a następnie razem z pokrojonym wcześniej jarmużem oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić do miękkości składników na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ugotowaną fasolę. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, posypać go suszonymi płatkami chili i razem smażyć do chwili zarumienienia boczku. Zarumienione składniki ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu. Wszystko posypać pokruszoną na kawałki chałką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów