Jarmuż duszony z boczkiem fasola i chałką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1898
Składniki:
- 200 g białej fasoli Jaś
- 25 g wędzonego boczku w plastrach
- 3 łyżki masła
- 2 kromki słodkiej chałki bez skórek
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
- sól
- pieprz
- pęczek jarmużu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Jarmuż pokroić na kawałki. Fasolę przesypać do ronda, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, moczyć przez 40 minut, ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, a następnie razem z pokrojonym wcześniej jarmużem oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić do miękkości składników na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ugotowaną fasolę. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, posypać go suszonymi płatkami chili i razem smażyć do chwili zarumienienia boczku. Zarumienione składniki ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu. Wszystko posypać pokruszoną na kawałki chałką.
Komentarze (0)