Koper duszony z polentą i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1939
Koper duszony z polentą i orzechami
fot. jules:stonesou / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 kopry włoskie
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Polenta:
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Koper włoski umyć i osączyć z wody. Oliwki osaczyć z zalewy. Przygotować polentę: zagotować 250 ml wody z solą w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo mąką kukurydzianą, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Składniki gotować na średnim ogniu do chwili, aż dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Koper włoski pokroić w plastry o grubości 1 cm, przełożyć je do rondla, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić łyżką cedzakową i dodać do polenty na talerzu. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tłuczone orzeszki ziemne i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego koncentrat pomidorowy, wlać sok cytrynowy i 2 łyżki bulionu, w którym gotował się wcześniej koper włoski. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, dodać do tego oliwki, dobrze wymieszać i dusi przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów