Charoset
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1937
Składniki:
- 4 suszone figi
- 2 gruszki (klapsy)
- 2 jabłka (Idared)
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka czerwonego, półsłodkiego wina
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Figi suszone oraz płatki migdałowe sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Figi pokroić w drobną kostkę i razem ze sparzonymi płatkami migdałowymi przełożyć do miski, dodając do tego tłuczone orzechy. Jabłka oraz gruszki umyć, osączyć z wody, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do składników w misce. Wino czerwone przelać do rondla, postawić na małym ogniu, dodać do niego miód, wsypać cynamon i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż miód się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać do składników w misce. Wszystko dokładnie wymieszać, przestudzić i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)