Charoset

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1937
Charoset
fot. Editor B (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 suszone figi
  • 2 gruszki (klapsy)
  • 2 jabłka (Idared)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka czerwonego, półsłodkiego wina
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Figi suszone oraz płatki migdałowe sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Figi pokroić w drobną kostkę i razem ze sparzonymi płatkami migdałowymi przełożyć do miski, dodając do tego tłuczone orzechy. Jabłka oraz gruszki umyć, osączyć z wody, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do składników w misce. Wino czerwone przelać do rondla, postawić na małym ogniu, dodać do niego miód, wsypać cynamon i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż miód się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać do składników w misce. Wszystko dokładnie wymieszać, przestudzić i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)