Nugat z pistacjami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2024
Składniki:
- 50 g łuskanych pistacji
- 2 łyżki płynnej glukozy spożywczej
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody różanej
- 2 białka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Białka jaj ubić mikserem na sztywna pianę. Do rondla wsypać cukier, wlać wodę różaną i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Po rozmieszaniu postawić na średnim ogniu i zagotować. Następnie na wrzątek wlać do tego płynną glukozę. Całość mieszać powoli już na małym ogniu przez 5 minut, aby składniki przybrały lepką konsystencję. Potem z wymieszanych składników odebrać 1 łyżkę i wymieszać ją z ubitą wcześniej pianą z białek. Oba te składniki dobrze wymieszać i przełożyć je do gotowanej substancji. Wszystko wymieszać, zmiksować mikserem na jednolitą masę i cały czas mieszać na małym ogniu przez minutę. Po tym czasie dodać do tego łuskane pistacje, zdjąć z ognia, ponownie dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięte składniki przełożyć na stolnice posypaną cukrem pudrem i uformować z nich jeden grubszy rulon. Wstawić go do lodówki i trzymać przez 12 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i pokroić na porcje.
Komentarze (1)
Czy można bez glukozy?