Nugat z pistacjami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1797
Nugat z pistacjami
fot. Sidster / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 50 g łuskanych pistacji
  • 2 łyżki płynnej glukozy spożywczej
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Białka jaj ubić mikserem na sztywna pianę. Do rondla wsypać cukier, wlać wodę różaną i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Po rozmieszaniu postawić na średnim ogniu i zagotować. Następnie na wrzątek wlać do tego płynną glukozę. Całość mieszać powoli już na małym ogniu przez 5 minut, aby składniki przybrały lepką konsystencję. Potem z wymieszanych składników odebrać 1 łyżkę i wymieszać ją z ubitą wcześniej pianą z białek. Oba te składniki dobrze wymieszać i przełożyć je do gotowanej substancji. Wszystko wymieszać, zmiksować mikserem na jednolitą masę i cały czas mieszać na małym ogniu przez minutę. Po tym czasie dodać do tego łuskane pistacje, zdjąć z ognia, ponownie dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięte składniki przełożyć na stolnice posypaną cukrem pudrem i uformować z nich jeden grubszy rulon. Wstawić go do lodówki i trzymać przez 12 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i pokroić na porcje.

Komentarze (1)

Czy można bez glukozy?

Podobne przepisy

Więcej przepisów