Nori Maki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1999
Składniki:
- 200 g filetów ze świeżego tuńczyka
- 150 ml wody
- 150 ml octu ryżowego
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 kiszone ogórki
- 2 arkusze suszonych nori
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 awokado
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- pęczek szczypiorku
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Awokado oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Płaty nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w słomkę. Ogórka kiszonego również pokroić w słomkę. Tuńczyka pokroić na małe kawałki. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go octem ryżowym oraz wodą, wsypać cukier i sól, ugotować na sypko i odparować. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i wlać do tego mleko. Składniki w rondlu roztrzepać trzepaczką, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do ścięcia jaj. Wówczas ściągnąć z ognia i wyłożyć na stolnicę. Część smażonych składników pokroić w dużą słomkę, a resztę pozostawić do zawinięcia potrawy. Na usmażone jajka (na stolnicy) nałożyć sparzone wcześniej płaty nori i ugotowany ryż. Dodać do tego pokrojoną rybę, awokado, jajka, szczypiorek i pokrojonego ogórka. Całość zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami, pokroić na porcje i przełożyć na talerz. Gotową potrawę posypać suszonym szafranem.
Komentarze (0)