Nori Maki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1821
Nori Maki
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów ze świeżego tuńczyka
  • 150 ml wody
  • 150 ml octu ryżowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 arkusze suszonych nori
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 awokado
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania:

Awokado oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Płaty nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w słomkę. Ogórka kiszonego również pokroić w słomkę. Tuńczyka pokroić na małe kawałki. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go octem ryżowym oraz wodą, wsypać cukier i sól, ugotować na sypko i odparować. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i wlać do tego mleko. Składniki w rondlu roztrzepać trzepaczką, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do ścięcia jaj. Wówczas ściągnąć z ognia i wyłożyć na stolnicę. Część smażonych składników pokroić w dużą słomkę, a resztę pozostawić do zawinięcia potrawy. Na usmażone jajka (na stolnicy) nałożyć sparzone wcześniej płaty nori i ugotowany ryż. Dodać do tego pokrojoną rybę, awokado, jajka, szczypiorek i pokrojonego ogórka. Całość zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami, pokroić na porcje i przełożyć na talerz. Gotową potrawę posypać suszonym szafranem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów