Laddu

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6119
Laddu
fot. Wokintime / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta cynamonu

Opis przygotowania:

Masło stopić w rondlu na małym ogniu. Do stopionego masła dodać mąkę z ciecierzycy, wymieszać i smażyć przez 15 minut na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Smażona ciecierzyca powinna lekko zbrązowieć. Po tym czasie dodać do tego wiórki kokosowe, cynamon, 0,5 szklanki tłuczonych orzechów laskowych oraz 0,5 szklanki mielonych migdałów. Pozostałe orzechy i migdały pozostawić do obtoczenia kulek. Następnie wszystko wymieszać i smażyć przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia, dodać cukier puder i całość jeszcze raz wymieszać i przestudzić. Z przestudzonych składników uformować ręcznie małe kulki. Pozostałe migdały oraz orzechy laskowe zmieszać ze sobą i obtoczyć nimi uformowane kulki.

Komentarze (0)