Nerki wieprzowe z ziemniakami, pietruszką i botwinką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1582
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 pietruszki korzeń
- 2 nerki wieprzowe
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka stopionego masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Nerki wieprzowe oczyścić z błony oraz rurek, pokroić w plastry o grubości 1 cm i zalać je 1 l wody. Po godzinie odcedzić i ponownie zalać 1 l wody. Następnie zalane wodą nerki postawić na średnim ogniu i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić. Ziemniaki oraz korzeń pietruszki przełożyć do brytfanki, po czym składniki skropić 1 łyżką roztopionego masła, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości. Kiedy zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Na to nałożyć ugotowane wcześniej plastry nerek wieprzowych. Botwinkę pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, posiekać w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać botwinkę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Stopić 2 łyżki masła na patelni razem ze szczyptą soli oraz pieprzu i polać nim potrawę.
Komentarze (0)