Pici montanari

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2186
Pici montanari
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki z jadalnych kasztanów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżka mąki pszennej do posypania tacek
  • 0,5 szklanki tartego sera pecorino
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką z kasztanów jadalnych, tartym serem pecorino, szczyptą soli oraz mieloną papryką chili. Następnie wbić do tego jajko, dodać przecier pomidorowy i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,8 mm. Rozwałkowane pociąć na wąskie paseczki i zrolować je ręcznie na całej długości. Zrolowane wrzucić do 1 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Potem odcedzić, osączyć z wody i wyłożyć na posypaną mąką tackę.

Komentarze (0)