Pici montanari
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2360
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki z jadalnych kasztanów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżka mąki pszennej do posypania tacek
- 0,5 szklanki tartego sera pecorino
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- sól
Opis przygotowania:
Mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką z kasztanów jadalnych, tartym serem pecorino, szczyptą soli oraz mieloną papryką chili. Następnie wbić do tego jajko, dodać przecier pomidorowy i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,8 mm. Rozwałkowane pociąć na wąskie paseczki i zrolować je ręcznie na całej długości. Zrolowane wrzucić do 1 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Potem odcedzić, osączyć z wody i wyłożyć na posypaną mąką tackę.
Komentarze (0)