Naleśniki ze szparagami i sosem holenderskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4110
Naleśniki ze szparagami i sosem holenderskim
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g szparagów
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 czerwona sałata
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • Na sos holenderski:
  • 140 g masła
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 4 żółtka
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną i rukolę wyłożyć na talerz. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do sałaty. Szparagi oczyścić, odciąć końcówki i oprószyć solą. Następnie rozgrzać olej na dużej patelni, dodać szparagi, smażyć przez 4 minuty w głębokim oleju, po czym wyciągnąć i osączyć z tłuszczu.

Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę wsypać do naczynia, wbić jajko, dodać szczyptę soli, wlać mleko oraz wodę i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Potem rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, nałożyć ciasto i smażyć naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, zawinąć w nie smażone szparagi i dodać do całości.

Przygotować sos holenderski: masło roztopić w rondlu. Żółtka ubić z sokiem cytrynowym, szczyptą soli i pieprzu na jednolitą masę. Do masy wlewać stopniowo roztopione masło, cały czas ucierając. Następnie wszystko przelać na naleśniki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów