Naleśniki ze szparagami i sosem holenderskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4422
Składniki:
- 40 g szparagów
- 2 marchewki
- 1 pęczek rukoli
- 1 czerwona sałata
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto naleśnikowe:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
- Na sos holenderski:
- 140 g masła
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną i rukolę wyłożyć na talerz. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do sałaty. Szparagi oczyścić, odciąć końcówki i oprószyć solą. Następnie rozgrzać olej na dużej patelni, dodać szparagi, smażyć przez 4 minuty w głębokim oleju, po czym wyciągnąć i osączyć z tłuszczu.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę wsypać do naczynia, wbić jajko, dodać szczyptę soli, wlać mleko oraz wodę i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Potem rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, nałożyć ciasto i smażyć naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, zawinąć w nie smażone szparagi i dodać do całości.
Przygotować sos holenderski: masło roztopić w rondlu. Żółtka ubić z sokiem cytrynowym, szczyptą soli i pieprzu na jednolitą masę. Do masy wlewać stopniowo roztopione masło, cały czas ucierając. Następnie wszystko przelać na naleśniki.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę wsypać do naczynia, wbić jajko, dodać szczyptę soli, wlać mleko oraz wodę i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Potem rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, nałożyć ciasto i smażyć naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, zawinąć w nie smażone szparagi i dodać do całości.
Przygotować sos holenderski: masło roztopić w rondlu. Żółtka ubić z sokiem cytrynowym, szczyptą soli i pieprzu na jednolitą masę. Do masy wlewać stopniowo roztopione masło, cały czas ucierając. Następnie wszystko przelać na naleśniki.
Komentarze (0)