Szparagi w sosie holenderskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1413
Szparagi w sosie  holenderskim
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonych szparagów
  • sól
  • Sos:
  • 230 g masła
  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: żółtka przełożyć do miski, wlać do nich sok cytrynowy, wsypać pieprz cayenne i dobrze roztrzepać trzepaczką. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wlać do niego roztrzepane wcześniej składniki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i trzymać na średnim ogniu do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i polać tym szparagi na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów