Szparagi w sosie holenderskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1413
Składniki:
- 400 g zielonych szparagów
- sól
- Sos:
- 230 g masła
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: żółtka przełożyć do miski, wlać do nich sok cytrynowy, wsypać pieprz cayenne i dobrze roztrzepać trzepaczką. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wlać do niego roztrzepane wcześniej składniki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i trzymać na średnim ogniu do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i polać tym szparagi na talerzu.
Przygotować sos: żółtka przełożyć do miski, wlać do nich sok cytrynowy, wsypać pieprz cayenne i dobrze roztrzepać trzepaczką. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wlać do niego roztrzepane wcześniej składniki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i trzymać na średnim ogniu do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i polać tym szparagi na talerzu.
Komentarze (0)