Grzanki z jajkami, szynką i sosem holenderskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1886
Składniki:
- 4 plastry szynki wędzonej
- 4 jajka
- 4 kromki chleba żytniego
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżki soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Gałązki tymianku umyć i osączyć z wody. Chleb przełożyć na rozgrzany olej na patelni, zrumienić go z obu stron na średnim ogniu, przełożyć na talerz i nakryć plastrami wędzonej szynki.
Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody, osączyć i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: żółtka przełożyć do miski i ubić je trzepaczką nad parą (gotowanej wody w rondlu) razem z sokiem cytrynowym, szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie dodać masło i całość ubijać do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wszystko ściągnąć z pary, polać potrawę i udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody, osączyć i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: żółtka przełożyć do miski i ubić je trzepaczką nad parą (gotowanej wody w rondlu) razem z sokiem cytrynowym, szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie dodać masło i całość ubijać do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wszystko ściągnąć z pary, polać potrawę i udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)