Grzanki z jajkami, szynką i sosem holenderskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1886
Grzanki z jajkami, szynką i sosem holenderskim
fot. boo lee / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba żytniego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżki soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Gałązki tymianku umyć i osączyć z wody. Chleb przełożyć na rozgrzany olej na patelni, zrumienić go z obu stron na średnim ogniu, przełożyć na talerz i nakryć plastrami wędzonej szynki.

Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody, osączyć i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: żółtka przełożyć do miski i ubić je trzepaczką nad parą (gotowanej wody w rondlu) razem z sokiem cytrynowym, szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie dodać masło i całość ubijać do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wszystko ściągnąć z pary, polać potrawę i udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów