Szparagi w sosie holenderskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2492
Składniki:
- 0,5 kg białych szparagów
- 20 dag wędzonego łososia
- 20 dag szynki w plastrach
- 1 pęczek szczypiorku
- Na sos:
- 4 żółtka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 120 ml białego wina
- 120 ml bulionu warzywnego z kostki
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Szparagi ugotować na parze i przełożyć na talerz. Łososia pokroić na cienkie kawałki i ułożyć z jednej strony szparagów. Szynkę pokroić w paski i ułożyć po drugiej stronie szparagów.
Przyrządzić sos: żółtka rozetrzeć z masłem na puszystą pianę. Do małego garnka wlać rozrobiony bulion z kostki warzywnej, dodać do tego wino, szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić sola oraz pieprzem i zagotować. W większym garnku zagotować około 1 l wody, włożyć do niego mniejszy garnek z zagotowanym winem-bulionem i wlewać powoli pianę z żółtek, cały czas mieszając drewniana łyżką. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem, następnie wymieszać i polać szparagi.
Całość udekorować posiekanym drobno szczypiorkiem.
Przyrządzić sos: żółtka rozetrzeć z masłem na puszystą pianę. Do małego garnka wlać rozrobiony bulion z kostki warzywnej, dodać do tego wino, szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić sola oraz pieprzem i zagotować. W większym garnku zagotować około 1 l wody, włożyć do niego mniejszy garnek z zagotowanym winem-bulionem i wlewać powoli pianę z żółtek, cały czas mieszając drewniana łyżką. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem, następnie wymieszać i polać szparagi.
Całość udekorować posiekanym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)