Szparagi w sosie holenderskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2269
Szparagi w sosie holenderskim
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg białych szparagów
  • 20 dag wędzonego łososia
  • 20 dag szynki w plastrach
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Na sos:
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 120 ml białego wina
  • 120 ml bulionu warzywnego z kostki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Szparagi ugotować na parze i przełożyć na talerz. Łososia pokroić na cienkie kawałki i ułożyć z jednej strony szparagów. Szynkę pokroić w paski i ułożyć po drugiej stronie szparagów.

Przyrządzić sos: żółtka rozetrzeć z masłem na puszystą pianę. Do małego garnka wlać rozrobiony bulion z kostki warzywnej, dodać do tego wino, szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić sola oraz pieprzem i zagotować. W większym garnku zagotować około 1 l wody, włożyć do niego mniejszy garnek z zagotowanym winem-bulionem i wlewać powoli pianę z żółtek, cały czas mieszając drewniana łyżką. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem, następnie wymieszać i polać szparagi.

Całość udekorować posiekanym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów