Bebinca

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1791
Bebinca
fot. Warren Noronha (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0
Bebinca to indyjski deser składający się z wielowarstwowego ciasta o smaku kokosowym, poprzekładanym stopionym ghee (masłem klarowanym). Każdą warstwę piecze się osobno, aż do uzyskania ich około siedmiu, dlatego jego przygotowanie może zając trochę czasu. Unikalny smak tego deseru jest jednak w stanie wynagrodzić cierpliwość.

Składniki:

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 400 g cukru
  • 300 g klarowanego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 9 żółtek jaj
  • 1 łyżka syropu karmelowego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Żółtka jaj przełożyć do miski, wsypać do nich cukier i dobrze roztrzepać trzepaczką. Wlać do tego mleko kokosowe, wymieszać i wsypać stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Następnie wsypać do tego sól, tartą gałkę muszkatołową i ponownie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Wymieszaną masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich wlać syrop karmelowy i dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C stopni. Do okrągłej tortownicy przelać 3 łyżki roztopionego masła klarowanego i wlać do tego połowę ciasta z syropem karmelowym. Piec przez 15 minut w piekarniku, po czym otworzyć piekarnik i ponownie wlać na to 3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego i połowę ciasta bez syropu karmelowego. Całości zamknąć w piekarnika i znowu piec przez 15 minut. Po tym czasie wszystkie czynności powtarzać, aż do wyczerpania wszystkich składników. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Deser dobrze smakuje podawany z lodami śmietankowymi.

Komentarze (0)