Naleśniki z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2347
Naleśniki z ziemniakami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 liści czerwonej kapusty
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 czerwona cebula
  • olej do smażenia
  • Na ciasto:
  • 100 g maki
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przyrządzić naleśniki: mąkę wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać do niej jajka, mleko, masło, szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietany. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, 2 pokroić w plastry, a pozostałe 2 na prostokątne kawałki. Plastry ziemniaków dodać do ciasta naleśnikowego i dobrze wymieszać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i wlać ciasto z ziemniakami. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor, następnie lekko przestudzić, przekroić na połowę i wyłożyć na talerz. Liście kapusty i szczawiu, umyć, osaczyć z wody i położyć na talerzu. Prostokąty ziemniaków wrzucić na rozgrzany olej, usmażyć na złoty kolor i położyć obok naleśników. Pomidory pokroić w ćwiartki, przysmażyć bez tłuszczu i przełożyć na szczaw. Obrać cebulę, pokroić w plastry i położyć na pomidorach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów