Naleśniki z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2576
Składniki:
- 6 liści czerwonej kapusty
- 4 duże ziemniaki
- 2 pomidory
- 1 pęczek szczawiu
- 1 czerwona cebula
- olej do smażenia
- Na ciasto:
- 100 g maki
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przyrządzić naleśniki: mąkę wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać do niej jajka, mleko, masło, szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietany. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, 2 pokroić w plastry, a pozostałe 2 na prostokątne kawałki. Plastry ziemniaków dodać do ciasta naleśnikowego i dobrze wymieszać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i wlać ciasto z ziemniakami. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor, następnie lekko przestudzić, przekroić na połowę i wyłożyć na talerz. Liście kapusty i szczawiu, umyć, osaczyć z wody i położyć na talerzu. Prostokąty ziemniaków wrzucić na rozgrzany olej, usmażyć na złoty kolor i położyć obok naleśników. Pomidory pokroić w ćwiartki, przysmażyć bez tłuszczu i przełożyć na szczaw. Obrać cebulę, pokroić w plastry i położyć na pomidorach.
Komentarze (0)