Naleśniki z mięsem, serem i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2610
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 15 g tartego sera cheddar
- 4 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek drobnego szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem pokroić w cienkie krążki, oprószyć szczyptą soli i usmażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, oprószyć pieprzem, solą, imbirem i smażyć na patelni, do czasu, aż zmieni kolor. Potem dodać do tego tarty ser cheddar, wymieszać i smażyć do czasu, kiedy ser zacznie się roztapiać. Wtedy całość ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto na naleśniki: mleko przelać do rondla, wsypać do tego mąkę i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, po czym składniki dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i chochelką wlewać stopniowo wyrobione ciasto. Naleśniki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i nałożyć na nie usmażone wcześniej mięso z serem.
Wszystko zawinąć w rulony, dodać do smażonych ziemniaków na talerzu i udekorować drobnym szczypiorkiem .
Przygotować ciasto na naleśniki: mleko przelać do rondla, wsypać do tego mąkę i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, po czym składniki dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i chochelką wlewać stopniowo wyrobione ciasto. Naleśniki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i nałożyć na nie usmażone wcześniej mięso z serem.
Wszystko zawinąć w rulony, dodać do smażonych ziemniaków na talerzu i udekorować drobnym szczypiorkiem .
Komentarze (0)