Naleśniki z młodymi ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2014
Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 1 główka rukoli
- 1 marchew
- 2 łyżki masła
- Na ciasto naleśnikowe:
- 250 ml mleka
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki keczupu
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki młode dokładnie opłukać, ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w kostkę. Przysmażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i przełożyć na talerz. Rukolę dokładnie opłukać i dodać do ziemniaków. Marchew zetrzeć i dodać do rukoli. Stopić masło z odrobiną soli i polać nim rukolę z marchewką.
Przyrządzić naleśniki: jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać do nich mleko, mąkę, szczyptę gałki muszkatołowej i dobrze wymieszać na konsystencję śmietanki. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Usmażone złożyć na ćwiartki, przełożyć na talerz i polać keczupem.
Przyrządzić naleśniki: jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać do nich mleko, mąkę, szczyptę gałki muszkatołowej i dobrze wymieszać na konsystencję śmietanki. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Usmażone złożyć na ćwiartki, przełożyć na talerz i polać keczupem.
Komentarze (0)