Dynia zapiekana z pszenicą, suszem owocowym i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 214
Dynia zapiekana z pszenicą, suszem owocowym i orzechami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g suszu owocowego (jabłka, gruszki, żurawina, śliwki)
  • 100 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 szklanka pszenicy na kutię
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1 dynia do 1,5 kg
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Dynię umyć, odsączyć z wody, przekroić ją w górnej części i wydrążyć z niej środek. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją na sypko w wodzie w której się moczyła i odparować. Po odparowaniu pszenicę wymieszać z suszem owocowym, orzechami włoskimi i laskowymi, posypać brązowym cukrem, mielonym cynamonem i przełożyć do wydrążonej wcześniej dyni.

Wszystko nakryć górą przekrojonej dyni, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować anyżem gwiazdkowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów