Dynia zapiekana z pszenicą, suszem owocowym i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 434
Składniki:
- 400 g suszu owocowego (jabłka, gruszki, żurawina, śliwki)
- 100 g tłuczonych orzechów włoskich
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 1 szklanka pszenicy na kutię
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 anyż gwiaździsty
- 1 dynia do 1,5 kg
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
Opis przygotowania:
Dynię umyć, odsączyć z wody, przekroić ją w górnej części i wydrążyć z niej środek. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją na sypko w wodzie w której się moczyła i odparować. Po odparowaniu pszenicę wymieszać z suszem owocowym, orzechami włoskimi i laskowymi, posypać brązowym cukrem, mielonym cynamonem i przełożyć do wydrążonej wcześniej dyni.
Wszystko nakryć górą przekrojonej dyni, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować anyżem gwiazdkowym.
Wszystko nakryć górą przekrojonej dyni, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować anyżem gwiazdkowym.
Komentarze (0)