Kurczak w tempurze z sokiem malinowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1424
Kurczak w tempurze z sokiem malinowym
fot. Nikchick (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml soku malinowego
  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 2 rzodkiewki
  • 1 sałata strzępiasta
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na tempurę:
  • 220 ml wody mineralnej gazowanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Sałatę oraz rzodkiewkę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz.

Przygotować tempurę: skrzydełka z kurczaka umyć, osączyć z wody i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i mielonej ostrej papryki. Mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać ją z mąką kukurydzianą, kurkumą, tartą skórką z limonki i tartym imbirem. Wlać do tego wodę mineralną i dobrze wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. W wymieszanych składnikach namoczyć skrzydełka z kurczaka.

Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu. Gotową potrawę podawać z sokiem malinowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów