Kurczak w tempurze z sokiem malinowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1424
Składniki:
- 200 ml soku malinowego
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 2 rzodkiewki
- 1 sałata strzępiasta
- olej do głębokiego smażenia
- Na tempurę:
- 220 ml wody mineralnej gazowanej
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Sałatę oraz rzodkiewkę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz.
Przygotować tempurę: skrzydełka z kurczaka umyć, osączyć z wody i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i mielonej ostrej papryki. Mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać ją z mąką kukurydzianą, kurkumą, tartą skórką z limonki i tartym imbirem. Wlać do tego wodę mineralną i dobrze wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. W wymieszanych składnikach namoczyć skrzydełka z kurczaka.
Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu. Gotową potrawę podawać z sokiem malinowym.
Przygotować tempurę: skrzydełka z kurczaka umyć, osączyć z wody i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i mielonej ostrej papryki. Mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać ją z mąką kukurydzianą, kurkumą, tartą skórką z limonki i tartym imbirem. Wlać do tego wodę mineralną i dobrze wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. W wymieszanych składnikach namoczyć skrzydełka z kurczaka.
Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu. Gotową potrawę podawać z sokiem malinowym.
Komentarze (0)