Galuski z kurczakiem i sosem paprykowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1381
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 ćwiartki z kurczaka
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 80 ml wody
- 1 duże jajko
- Sos:
- 3 łyżki masła
- 1 żabek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Następnie zagotować l 1 lekko osolonej wody w rondlu, na rondel z gotującą się wodą nałożyć tarkę do klusek z odpowiednim pojemniczkiem i wlać do niego wyrobione wcześniej ciasto. Poruszając pojemniczkiem z ciastem ruchami poziomymi wetrzeć ciasto do gotującej się wody. Po starciu ciasta, składniki zamieszać drewnianą łyżką i gotować je do chwili, aż same wypłyną na powierzchnię. Wtedy całość ściągnąć z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego ćwiartki z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli, mielonego pieprzu i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Po usmażeniu mięso ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mieloną słodką paprykę, szczyptę soli, mielonego pieprzu i dobrze wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mieloną słodką paprykę, szczyptę soli, mielonego pieprzu i dobrze wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)