Galuski z kurczakiem i sosem paprykowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1213
Galuski z kurczakiem i sosem paprykowym
fot. Kobako / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 ml wody
  • 1 duże jajko
  • Sos:
  • 3 łyżki masła
  • 1 żabek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Następnie zagotować l 1 lekko osolonej wody w rondlu, na rondel z gotującą się wodą nałożyć tarkę do klusek z odpowiednim pojemniczkiem i wlać do niego wyrobione wcześniej ciasto. Poruszając pojemniczkiem z ciastem ruchami poziomymi wetrzeć ciasto do gotującej się wody. Po starciu ciasta, składniki zamieszać drewnianą łyżką i gotować je do chwili, aż same wypłyną na powierzchnię. Wtedy całość ściągnąć z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego ćwiartki z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli, mielonego pieprzu i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Po usmażeniu mięso ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mieloną słodką paprykę, szczyptę soli, mielonego pieprzu i dobrze wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów