Morszczuk gotowany z młodymi ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1952
Morszczuk gotowany z młodymi ziemniakami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g filetów z morszczuka
  • 4 ziemniaki młode
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka masła
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety rybne oraz warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle oraz 1 łyżce oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać filety rybne, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i wlać do tego wino wytrawne. Następnie składniki przykryć i dusić do chwili odparowania połowy wina. Wlać do tego bulion warzywny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i czerwoną papryczkę chili. Całość gotować do miękkości ryby. Pod koniec gotowania mleko rozmieszać z sokiem cytrynowym w kubku i przelać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku, przyprawami, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełoży do szklanego naczynia. Ziemniaki młode pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z oleju i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów