Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3035
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 liście sałaty
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mleka 2%
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 6 pieczarek
- 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
- 2 piersi z kurczaka
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę, pieczarki oraz piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, dodać do niej szczyptę soli, wbić do tego jajko, wlać mleko, całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki i przelać chochelką na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na stolnicę.
Przygotować nadzienie: kapustę białą pokroić w cienką słomkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać pokrojone piersi z kurczaka, oprószyć je suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonej kapusty w misce. Dodać do tego również sos chili, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i nałożyć na usmażone wcześniej naleśniki.
Wszystko zawinąć w rulony i dodać do sałaty na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, dodać do niej szczyptę soli, wbić do tego jajko, wlać mleko, całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki i przelać chochelką na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na stolnicę.
Przygotować nadzienie: kapustę białą pokroić w cienką słomkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać pokrojone piersi z kurczaka, oprószyć je suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonej kapusty w misce. Dodać do tego również sos chili, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i nałożyć na usmażone wcześniej naleśniki.
Wszystko zawinąć w rulony i dodać do sałaty na talerzu.
Komentarze (0)