Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3035
Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą
fot. Andrew_Writer / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście sałaty
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mleka 2%
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę, pieczarki oraz piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, dodać do niej szczyptę soli, wbić do tego jajko, wlać mleko, całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki i przelać chochelką na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na stolnicę.

Przygotować nadzienie: kapustę białą pokroić w cienką słomkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać pokrojone piersi z kurczaka, oprószyć je suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonej kapusty w misce. Dodać do tego również sos chili, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i nałożyć na usmażone wcześniej naleśniki.

Wszystko zawinąć w rulony i dodać do sałaty na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów