Naleśniki z kapustą i syropem klonowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2181
Składniki:
- 100 ml syropu klonowego
- 3 łyżki oleju
- 2 czerwone kapusty
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 kapusta włoska
- pieprz biały
- Na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Kapustę umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie sparzyć wrzątkiem i odcisnąć nadmiar wody, po czym zalać octem balsamicznym. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać osączoną z octu kapustę, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu, następnie ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z mlekiem, wodą, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć naleśniki z obu stron. Usmażone wyciągnąć i nałożyć na nie smażoną kapustę. Naleśniki zawinąć i przełożyć na talerz, a obok nich wyłożyć część niezawiniętej kapusty. Całość polać syropem klonowym.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z mlekiem, wodą, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć naleśniki z obu stron. Usmażone wyciągnąć i nałożyć na nie smażoną kapustę. Naleśniki zawinąć i przełożyć na talerz, a obok nich wyłożyć część niezawiniętej kapusty. Całość polać syropem klonowym.
Komentarze (0)