Naleśniki z kapustą i syropem klonowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2181
Naleśniki z kapustą i syropem klonowym
fot. YoAmes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czerwone kapusty
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 kapusta włoska
  • pieprz biały
  • Na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kapustę umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie sparzyć wrzątkiem i odcisnąć nadmiar wody, po czym zalać octem balsamicznym. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać osączoną z octu kapustę, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu, następnie ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z mlekiem, wodą, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć naleśniki z obu stron. Usmażone wyciągnąć i nałożyć na nie smażoną kapustę. Naleśniki zawinąć i przełożyć na talerz, a obok nich wyłożyć część niezawiniętej kapusty. Całość polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów