Kapusta pekińska z pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4384
Kapusta pekińska z pieczarkami
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g małych pieczarek
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i 4 z nich pokroić w drobną kostkę, a resztę pokroić w cienkie plastry. Kapustę pekińską przekroić na połówki. Jedna z nich posiekać drobno i wymieszać i pokrojonymi w kostkę pieczarkami. Natomiast drugą połówkę kapusty pekińskiej pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 rozgrzanych łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w plastry pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać pokrojoną na kawałki kapustę pekińską, wymieszać, całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Mąkę kukurydzianą przesypać do miski, zalać ją mlekiem, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko i rozmieszać widelcem. Do rozmieszanych składników wsypać pokrojone w kostkę pieczarki i posiekaną wcześniej kapustę pekińską, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć je na rozgrzany pozostały olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów