Kapusta pekińska z pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4384
Składniki:
- 30 g małych pieczarek
- 6 łyżek oleju
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 kapusta pekińska
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 szklanki mleka 2%
- natka kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i 4 z nich pokroić w drobną kostkę, a resztę pokroić w cienkie plastry. Kapustę pekińską przekroić na połówki. Jedna z nich posiekać drobno i wymieszać i pokrojonymi w kostkę pieczarkami. Natomiast drugą połówkę kapusty pekińskiej pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 rozgrzanych łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w plastry pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać pokrojoną na kawałki kapustę pekińską, wymieszać, całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Mąkę kukurydzianą przesypać do miski, zalać ją mlekiem, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko i rozmieszać widelcem. Do rozmieszanych składników wsypać pokrojone w kostkę pieczarki i posiekaną wcześniej kapustę pekińską, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć je na rozgrzany pozostały olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)