Golonka jagnięca w sosie pomidorowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 552
Golonka jagnięca w sosie pomidorowym
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 ml bulionu wołowego
  • 12 pomidorków cherry
  • 4 golonki jagnięce
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w brytfance na średnim ogniu. Dodać do tego obraną ce skóry i pokrojoną drobno marchew oraz czerwoną papryczkę chili. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do smażonych składników. Następnie dodać do tego golonki jagnięce, świeży tymianek i całość zalać bulionem wołowym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów