Golonka jagnięca w sosie pomidorowym
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1740
Składniki:
- 600 ml bulionu wołowego
- 12 pomidorków cherry
- 4 golonki jagnięce
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 szklanki oleju
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w brytfance na średnim ogniu. Dodać do tego obraną ce skóry i pokrojoną drobno marchew oraz czerwoną papryczkę chili. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do smażonych składników. Następnie dodać do tego golonki jagnięce, świeży tymianek i całość zalać bulionem wołowym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (1)
Mniam