Naleśniki z miodem i pomarańczą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 964
Naleśniki z miodem i pomarańczą
fot. Feirlight / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 ml płynnego miodu lipowego
  • 4 pomarańcze czerwone
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Pomarańcze oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Pomarańcze pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko, olej i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Ciasto przelewać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.

Po usmażeniu naleśniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym wysmarować je miodem lipowym, złożyć w trójkąty, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonymi wcześniej plastrami pomarańczy i świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów