Naleśniki z miodem i pomarańczą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 964
Składniki:
- 400 ml płynnego miodu lipowego
- 4 pomarańcze czerwone
- 2 gałązki świeżej mięty
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Pomarańcze oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Pomarańcze pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko, olej i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Ciasto przelewać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.
Po usmażeniu naleśniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym wysmarować je miodem lipowym, złożyć w trójkąty, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonymi wcześniej plastrami pomarańczy i świeżą miętą.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko, olej i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Ciasto przelewać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.
Po usmażeniu naleśniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym wysmarować je miodem lipowym, złożyć w trójkąty, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonymi wcześniej plastrami pomarańczy i świeżą miętą.
Komentarze (0)