Naleśniki z bananami w czekoladzie i lodami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2178
Składniki:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 5 banany
- 2 truskawki do dekoracji
- 2 gałki lodów waniliowych
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 listki świeżej mięty
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Banany oraz truskawki umyć i osączyć z wody. Cztery banany obrać ze skóry i usunąć końcówki. Jednego banana pokroić w cienkie plastry. Czekoladę gorzką pokruszyć na drobne kawałeczki, przełożyć ja do rondla i rozpuścić na płynną masę. W rozpuszczonej czekoladzie namoczyć obrane banany i wstawić do lodówki na czas zastygnięcia czekolady.
Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać do rondla, wlać do niej mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać olej na patelni i chochelką nalać na niego zmiksowane składniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przestudzić.
Na przestudzone naleśniki nałożyć banany z zastygniętą czekoladą i posypać cukrem pudrem. Wszystko zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Dodać do tego po jednej gałce lodów waniliowych, udekorować truskawkami, pokrojonym bananem i listkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać do rondla, wlać do niej mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać olej na patelni i chochelką nalać na niego zmiksowane składniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przestudzić.
Na przestudzone naleśniki nałożyć banany z zastygniętą czekoladą i posypać cukrem pudrem. Wszystko zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Dodać do tego po jednej gałce lodów waniliowych, udekorować truskawkami, pokrojonym bananem i listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)