Naleśniki z bananami w czekoladzie i lodami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1999
Naleśniki z bananami w czekoladzie i lodami
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 5 banany
  • 2 truskawki do dekoracji
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 listki świeżej mięty
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Banany oraz truskawki umyć i osączyć z wody. Cztery banany obrać ze skóry i usunąć końcówki. Jednego banana pokroić w cienkie plastry. Czekoladę gorzką pokruszyć na drobne kawałeczki, przełożyć ja do rondla i rozpuścić na płynną masę. W rozpuszczonej czekoladzie namoczyć obrane banany i wstawić do lodówki na czas zastygnięcia czekolady.

Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać do rondla, wlać do niej mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać olej na patelni i chochelką nalać na niego zmiksowane składniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przestudzić.

Na przestudzone naleśniki nałożyć banany z zastygniętą czekoladą i posypać cukrem pudrem. Wszystko zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Dodać do tego po jednej gałce lodów waniliowych, udekorować truskawkami, pokrojonym bananem i listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów