Naleśniki z mango i lodami waniliowymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2390
Składniki:
- 400 g lodów waniliowych
- 2 mango
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 listki mięty
- 2 łyżki oleju
- Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mango umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, oprószyć cukrem pudrem i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Potem ściągnąć z ognia. Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę wsypać do odpowiedniego naczynia, wbić do niej jajko, wlać mleko, wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym wyłożyć na talerz. Na wyłożone naleśniki nałożyć zrumienione mango i zawinąć końcówki. Dodać do tego po 2 gałki lodów waniliowych i całość udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)