Kanapki z hummusem buraczkowym i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2276
Składniki:
- 4 kromki chleba żytniego
- 2 dojrzale awokado
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
- Na hummus:
- 300 g ciecierzycy
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 czerwone buraczki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienki plastry.
Przygotować humus: buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Po odcedzeniu połączyć ją z pokrojonymi wcześniej czerwonymi buraczkami w misce i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do masy dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz pastę sezamową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać.
Następnie wszystko nałożyć na kromki chleba żytniego, nałożyć pokrojone awokado i posypać czarnym sezamem.
Przygotować humus: buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Po odcedzeniu połączyć ją z pokrojonymi wcześniej czerwonymi buraczkami w misce i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do masy dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz pastę sezamową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać.
Następnie wszystko nałożyć na kromki chleba żytniego, nałożyć pokrojone awokado i posypać czarnym sezamem.
Komentarze (0)