Kanapki z hummusem buraczkowym i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2044
Kanapki z hummusem buraczkowym i awokado
fot. Arzamasova / elements.envato.com

Składniki:

  • 4 kromki chleba żytniego
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • Na hummus:
  • 300 g ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 czerwone buraczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienki plastry.

Przygotować humus: buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Po odcedzeniu połączyć ją z pokrojonymi wcześniej czerwonymi buraczkami w misce i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do masy dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz pastę sezamową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać.

Następnie wszystko nałożyć na kromki chleba żytniego, nałożyć pokrojone awokado i posypać czarnym sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów