Kofta z hummusem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2468
Składniki:
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Kofta:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- Hummus:
- 250 g ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować hummus: ciecierzycę zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przełożyć do miksera i dodać do niej pastę tahini oraz obrany ze skóry czosnek. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy i wsypać szczyptę soli. Całość zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na talerz i trzymać w chłodnym miejscu do czasu przygotowania kofty.
Przygotować koftę: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego mielony kminek, cynamon, pieprz cayenne, imbir i szczyptę soli oraz wlać 2 łyżki oleju, po czym całość dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, nałożyć na patyczki szaszłykowe i piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na rumiany kolor. Upieczone ściągnąć z ognia, wyłożyć na przygotowany wcześniej hummus i posypać umytą i osączoną z wody natką zielonej pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować koftę: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego mielony kminek, cynamon, pieprz cayenne, imbir i szczyptę soli oraz wlać 2 łyżki oleju, po czym całość dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, nałożyć na patyczki szaszłykowe i piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na rumiany kolor. Upieczone ściągnąć z ognia, wyłożyć na przygotowany wcześniej hummus i posypać umytą i osączoną z wody natką zielonej pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)