Naleśniki z homarem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2128
Składniki:
- 1 dużym mrożony homar
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 4 marchewki
- sól
- bazylia do przybrania
- Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka maki
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Homara rozmrozić, wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 4 minuty. Następnie odcedzić, usunąć skorupę i wydobyć jadalne mięso. Marchew umyć, pokroić w drobną kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzić, zmiksować i wyłożyć na rozgrzaną patelnię z masłem. Doprawić do smaku solą, cukrem, wymieszać i zagotować.
Przyrządzić naleśniki: mąkę wymieszać z mlekiem, wodą i szczyptą soli. Wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki, po czym smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki osączyć z tłuszczu, dodać do nich mięso homara, zawinąć w kopertę i przełożyć na talerz. Naleśnika zalać masłem z marchewką i przyozdobić bazylią.
Przyrządzić naleśniki: mąkę wymieszać z mlekiem, wodą i szczyptą soli. Wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki, po czym smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki osączyć z tłuszczu, dodać do nich mięso homara, zawinąć w kopertę i przełożyć na talerz. Naleśnika zalać masłem z marchewką i przyozdobić bazylią.
Komentarze (0)