Naleśniki z homarem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1940
Naleśniki z homarem
fot. biskuit / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 dużym mrożony homar
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 marchewki
  • sól
  • bazylia do przybrania
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka maki
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Homara rozmrozić, wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 4 minuty. Następnie odcedzić, usunąć skorupę i wydobyć jadalne mięso. Marchew umyć, pokroić w drobną kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzić, zmiksować i wyłożyć na rozgrzaną patelnię z masłem. Doprawić do smaku solą, cukrem, wymieszać i zagotować.

Przyrządzić naleśniki: mąkę wymieszać z mlekiem, wodą i szczyptą soli. Wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki, po czym smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki osączyć z tłuszczu, dodać do nich mięso homara, zawinąć w kopertę i przełożyć na talerz. Naleśnika zalać masłem z marchewką i przyozdobić bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów